Cabinet ORL Balanescu Mircea

Din ce cauze apare excesul de cerumen la copii?

Cerumenul este o secretie fiziologica lichida produsa de glandele sebacee si ceruminoase din tegumentul  conductul auditiv extern. Aceasta secretie contine: apa , substante minerale, lipide , grasimi neutre, colesterol, acid acetic, fosfatide, proteine, pigment. Are o culoare galben-aramie , nu este solubil in apa , se oxideaza in timp si este eliminat prin masticatie.


Cerumenul este secretat la toate varstele. El are rolul de a proteja urechea externa, captand impuritatile din conductul auditiv extern si impedicand astfel dezvoltarea bacteriilor. Deasemenea lubrefiaza pielea conductului auditiv extern , mentine un pH adecvat al pielii si asigura pastrarea elasticitatii membranei timpanice.  Cand secretia este normala , cerumenul formeaza o pelicula extrem de subtire pe fata interioara a conductului auditiv extern.  Atunci cand aceasta secretie dispare, apar otitele externe ( leziuni supurative infectate cu diversi germeni),  deoarece pielea din interiorul conductului auditiv extern se usuca  se descuameaza  si crapa.
Secretia in exces poate avea o cauza  genetica  dar se poate datora  si   toaletei in exces a conductului auditiv extern cit si de iritarea prelungita  a acestuia de diferiti corpi straini  ca de exemplu castile de la aparete auditive  ori castile de la telefoane ori Ipaduri . Excesul de cerumen nu este o boala deci nu trebuie sa ne ingrijoram. 
Toaleta periodica a conductului auditiv extern va reduce disconfortul pe care il produce acumularea in exces a acestuia. Toaletarea corecta presupune o imuiere prealabila a cerumenului cu solutie de         vitamina A /  4- 5  picaturi in conduct de doua ori pe zi timp de 5-7 zile  apoi stergerea cerumenului  cu betisoare sterile. Introducerea de diferite obiecte improvizate  agrafe bete de chibrit pot produce leziuni ale tegumentului care se pot infecta  (otita externa difuza , otomicoza otita externa furunculoasa)  
Excesul de cerumen  poate duce la formarea in timp a dopului de cerumen. Dopul de cerumen rezulta deci din acumularea secretiilor glandelor ceruminoase situate in portiunea anterioara a conductului auditiv extern. O parte din stratul  ceruminos auricular ramine in conductul auditiv extern , se usuca si formeaza o pelicula subtire, aderenta la piele. Tegumentul se descuameaza periodic, se amesteca cu stratul  ceruminos ramas si astfel se formeaza dopul de cerumen.  
Copii pe care parintii ii stiu ca fiind producatori de cerumen in exces vor fi dusi periodic  la medicul pediatru ORL care va curata conductul auditiv extern prin spalatura auriculara sau prin aspiratie  atit cerumenul in exces, cit si eventualele dopuri uscate ce nu s-au putut indeparta prin simpla toaletare zilnica .